Durf jij als leider de comfortzone te verlaten? Lees de blog over leiderschap en de uitspraak van Scott Sibella: “And saying thank you. You forget about that when you go to the top.”

Ik ben geen fan van allerlei reality-soaps en undercoverprogramma’s. Toch kom je af en toe tijdens het zappen wel eens een inspirerende uitzending tegen. Een tijd geleden kwam ik bijvoorbeeld terecht bij het programma ‘Undercover Boss’. Tijdens de betreffende aflevering ging Scott Sibella, in het normale leven opperhoofd van het MGM Grand Casino in Vegas, een week undercover op de werkvloer. De beste man wist op bepaalde gebieden niet wat hij meemaakte. Van slechte anti-rookvoorzieningen in de gokruimtes, waar medewerkers last van hadden, tot nieuw geïmplementeerde computersystemen bij de receptie, die veel trager waren dan de vorige systemen met als gevolg geïrriteerde klanten en continue excuserende werknemers. Het was voor hem een les in luisteren en leren! Even los van het hoge ‘applaudisseer voor de grote leider’ gehalte aan het einde gaf het programma mij een aantal mooie inzichten.

Saying Thank You

Na het kijken van programma ben ik gaan zoeken en kwam ik een artikel tegen waarin Scott Sibella de volgende uitspraken over de lessons learned van zijn week in de echte realiteit samenvatte:

I think the bosses have a little bit more compassion, and they’re embracing our employees a little bit more. Getting to know them on a personal level, finding out what’s going on in their lives and working with them. And saying thank you. You forget about that when you go to the top.

Kijk vooral naar de laatste twee zinnen! Dat is waar het volgens mij om gaat! Nederigheid tonen en dank je wel durven te zeggen. Niet alleen kijken naar het eigen belang. Nee, de veilige beschermende omgeving verlaten en afdalen uit de ‘boom’ of zoals wij in Nederland zeggen:

Met de poten in de klei gaan staan

Verplicht onderdeel van leiderschapsontwikkeling

Ik zat gelijk te denken aan een vervolg voor de BV Nederland. Is het niet een idee dat alle besluitvormers en (would-be) leiders van enige importantie een week ‘Undercover Boss’ ondergaan? Uiteraard vermomd met een knellende pruik en eventueel het verordonneerde bedrijfstenue met slecht zittende schoenen. Dit als een soort ‘verplicht’ onderdeel van de persoonlijk leiderschapsontwikkeling en dan niet in de versie van ‘Wij weten het wel als wij een half uurtje toekijken en een kop koffie drinken’! Nee, gewoon lange dagen maken op de werkvloer en de klanten en medewerkers met hun talenten leren kennen. Leren ‘zien en luisteren’, in relatie tot gang van zaken die speelt binnen het ‘echte bedrijf’ en niet alleen in de vergaderkamers. Ik zal iets te vooruitstrevend zijn, maar het is wel een mooie gedachte.

Leider, wees nederig, leer, luister en dien!

Leiders van nu en de toekomst, wees nederig, leer, luister en dien. Praat er niet alleen over maar durf het ook te doen. Dat is waar leiderschap voor hoort te staan! En nog even één keer omdat de uitspraak van Sibella zo mooi is en aansluit op dit alles:

And saying thank you. You forget about that when you go to the top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.