De Alfabetboeken

“Inspiratie door co-creatie van A tot Z”

Een boek schrijven hoeft geen sprong in het diepe te zijn

Voor veel ondernemers, adviseurs en andere professionals is het schrijven van een boek een sprong in het diepe. De meeste goede ideeën en initiatieven halen de eindstreep niet. Waag daarom samen eens de sprong met De Alfabetboeken. Je schrijft samen met anderen een Alfabetboek: medewerkers uit de eigen organisatie, collega’s uit dezelfde of een andere branche of personen die ‘aanpalend werken’. Het bindmiddel: passie en interesse voor een onderwerp en de wens om hier over te schrijven. Het team van De Alfabetboeken zorgt ervoor dat elke fase van het (productie)proces soepel verloopt. Spring je mee?

Wat is een Alfabetboek

A tot Z-boek – Het alfabet heeft 26 letters. En dus heeft uw Alfabetboek 26 hoofdstukken. Korte inhoudelijke stukken, columns en/of verhalen: van A tot Z boeiend.

Samen – Een Alfabetboek schrijf je samen met anderen. Inspirerend en motiverend. De ‘letters’ worden verdeeld onder de auteurs. Vele handen maken licht werk.

Route – Het team van De Alfabetboeken loodst jullie nel en goed door het proces. Wij weten de weg. Onze aanpak brengt u stap voor stap naar de juiste bestemming: uw Alfabetboek.

Snel – Jullie realiseren een Alfabetboek in een kort tijdsbestek. Alle stappen zijn voor jullie gestroomlijnd: van idee tot productie en verspreiding.

Betaalbaar– Samen op reis is altijd goedkoper. De Alfabetboeken hanteert een uniek prijsmodel waardoor een boek voor iedereen bereikbaar is.

Meer dan een boek

Een eigen Alfabetboek op basis van co-creatie: dé manier om samen met anderen snel en goed een professioneel visitekaartje te realiseren. Jij bent de expert en dit is een uiterst effectieve manier om het aan de wereld te laten zien. Een eigen Alfabetboek is:

  • De manier om te laten zien dat je de expert bent in jouw vak
  • Een ‘tool’ voor uw acquisitie en relatiemanagement (gericht weggeven)
  • De perfecte inhoudelijke profilering van uzelf en/of uw organisatie
  • Een kwalitatief cadeau om mee te geven aan bezoekers van een symposium of congres
  • Een inhoudelijk welkomstcadeau voor nieuwe klanten
  • Het perfecte premium voor direct mail
  • Kwalitatieve content voor een aantrekkelijke prijs

Hoe werkt het – De 8 stappen op een rij

Je springt in het diepe. Samen met jouw vakgenoten en/of andere betrokkenen concentreert ga je aan de slag met het schrijven van een Alfabetboek over een specifiek thema. De Alfabetboeken begeleidt uw sprong: je gaat in 8 stappen van een idee naar een eigen Alfabetboek. De Alfabetboeken zorgt ervoor dat elke stap snel en soepel wordt gezet. De 8 stappen voor op een rij.

1 – Idee
Je gaat aan de slag met uw onderwerp en kijkt samen met ons naar de inhoud, de doelgroepen en mogelijke sponsors. Tijdens de brainstormsessie(s) wordt steeds duidelijker wat je met het boek wilt bereiken. Je maakt keuzes: je bent klaar voor de sprong.

2- Team
Het auteursteam wordt samengesteld: wie gaat over welke onderwerpen schrijven en door wie worden de andere rollen ingevuld. Ook wordt duidelijk wie er vanuit De Alfabetboeken aan het team wordt toegevoegd.

3 – Route
Aangezien De Alfabetboeken al verschillende tochten heeft gemaakt, wordt de meest effectieve route voor jullie uitgestippeld. Natuurlijk op basis van de wensen en inclusief routekaart, reisschema en tussenstops.

4 – Schrijven
Jullie gaan nu vaart maken. Iedereen weet wat de bedoeling is en de schrijvers zijn aan het werk. Vanuit De Alfabetboeken krijgen de auteurs  tips en advies. Vele pennen maken ligt werk en dus vordert het concept snel.

5 – Redigeren
De auteurs lezen en geven feedback op elkaars hoofdstukken. Om koers te houden voert De Alfabetboeken de redactie: van grammatica en stijl tot en met de inhoud. Uiteraard in overleg met de auteurs.

6 – Vormgeven
Hoe jullie Alfabetboek er uit gaat zien? Dat bepalen jullie samen met De Alfabetboeken. Jullie kunnen een eigen vormgever inschakelen of jullie maken gebruik van vormgevers uit ons netwerk. Samen zorgen wij voor een mooi Alfabetboek.

7 – Produceren
Afhankelijk van de oplage en omvang wordt de juiste leveranciers geselecteerd. Het gehele proces wordt door De Alfabetboeken begeleid. Het idee haalt de eindstreep: het Alfabetboek is gereed.

8 – Communiceren
Afhankelijk van de wensen en doelstellingen zijn wij ook in te schakelen voor de communicatie rond uw boek. Van praktisch advies tot en met het organiseren van een boeklancering of de inzet van gamification. Van het opzetten van een tijdelijke community tot promotie via onze social media kanalen..

Het Kantelingsalfabet

Onze boekenkast

De Alfabetboeken bestaat als vanaf 2012, waarbij de eerste boeken tot zijn uitgegeven door Koninklijke van Gorcum uit Assen. Vanaf 2013 zijn wij zelf Alfabetboeken gaan uitgeven. Hieronder een overzicht uitgegeven titels.

2012

Het Talentalfabet* – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Helma van den Berg, Mariëlle Sonnenberg en het voorwoord van ras-ondernemer Arko van Brakel.

2013

Het Sollicitatiealfabet* – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Sippy van Akker, Chris Stapper, Ine Taffijn en het voorwoord van voormalig FNV voorzitter Ton Heerts.

Het Werkstressalfabet* – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Frederike Mewe, Susan Wanders, Peter Dona en voorwoorden van Bijzonder hoogleraar Wilmar Schaufeli en voormalig bestuursvoorzitter van het UWV Bruno Bruins.

Het Leiderschapsalfabet* – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Mirjam Besseling, Hans Kwakman, Marco Buschman en het voorwoord van Jolanda Poots-Bijl, CFO van Van Oord.

Het Coachingsalfabet – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Rijk Binnekamp, Jacco van den Berg en het voorwoord van Jaco van der Tang, managing partner bij Courius.

Het Freelancersalfabet – Auters: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Linda Poort, Hugo-Jan Ruts, Joren de Koning en het voorwoord van bijzonder hoogleraar Arjan van den Born.

2014

Het Veranderalfabet – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Margreet Oostenbrink, Erwin Damhuis, Ingrid Bennink, Robert den Broeder, Hans Kwakman.

Het Bevlogenheidsalfabet – Auteurs: Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Margreet Oostenbrink, Marcel van Marrewijk, Erica Tonnema, Jos van Snippenberg en het voorwoord van onderzoeksjournalist Philip Dröge

Help! Mijn pappa is manager** – Het boek voor professionals met drie kinderen als inspiratiebron. – Auteur: Richard van der Lee

2015

Het Kantelingsalfabet – De co-creatie van 320 pagina’s met verhalen over verandering. Het boek is, vanuit de gedachte ‘Verandering begint met delen’, binnen 4 maanden gerealiseerd door meer dan 100 auteurs, partners, redacteuren en vrijwilligers uit Nederland en België. Denk bij de auteurs aan Jan Rotmans, Sabine van Baal, Richard van der Lee, Jette Vonk, Arko van Brakel, Damaris Matthijsen, Erwin van Waeleghem, Anke Siegers, Joan de Winne, Anita Keita, Robert Buisman, Nynke Schaaf, Henk-Jan Smits, P{eter Riezebos, Anke Sitter en vele anderen

Het inspiratiealfabet voor Zelfstandig Professionals – Een boek met inspiratieverhalen voor de zelfstandig professional – Auteur: Wouter ter Reehorst.

2016

Het Ondernemersalfabet – Auteurs: Mariëtte Bos, Kees Tuip, Jaqueline Caro, Wilco Hoogeboom, Femke Westra, Maurice Corver, Sheila van Limpt, Rick Franke, Denise Kamp, Jerry Grüter en het voorwoord van Gerco Tolsma, Regiodirecteur MeerBusiness Haarlemmermeer.

2017

Het KLEINTJE Schoolalfabet – Volwassenen praten er al heel lang en vaak over, maar wie weet het best wat goed is voor de kinderen die iedere dag naar school gaan? Juist, de kinderen zelf! In dit unieke Alfabetboek krijgen 60 jonge meemakers uit het hele land, in de leeftijd van 9 tot 13 jaar, het podium. Met hoofdstukken over o.a. pesten, dyslexie, juf, meester, alfabet, zorgen en daarnaast bijdragen van bekende Nederlanders, zoals Paul de Leeuw, Wendy van Dijk, Martin Garrix, Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, Paul van Loon, Naomi van As, Typhoon en Rachel Rosier.

2018

Het Personeelsalfabet – Deze co-creatie in boekvorm is de opvolger van Het Ondernemersalfabet zal worden geschreven door Mariëtte Bos, Kees Tuip van Amolé | Tax Compliance & Business Administration en Jaqueline Caro van Werk & Wet advocatuur | Specialist in arbeidsrecht met als doelgroep het MKB.

Nieuwe titel – Wij zijn in gesprek met een samenwerkingsverband van arbo-artsen en onderzoeken de mogelijkheden een Alfabetboek over hun werk te creëren en te publiceren.

Blogs

Diverse hoofdstukken uit De Alfabetboeken zijn ook te lezen op deze website. Klik hier voor meer inspiratie.

Interesse in één van de titels van De Alfabetboeken? De eBooks van zijn verkrijgbaar voor € 2,95 per exemplaar. Alle titels zijn ook verkrijgbaar in één pakket voor € 25.00. Mail bij interesse naar Richard van der Lee info@organileren.nl

*Deze titels zijn in eerste instantie uitgegeven door uitgeverij Koninklijke van Gorcum.

** Dit boek is eerder uitgegeven door Koninklijke van Gorcum met de titel “De laptop op tafel”

Het team van De Alfabetboeken

Wij, Richard van der Lee en Pieter Taffijn, hebben een passie voor co-creatie en schrijven. Dat is dan ook de basis voor onze samenwerking en natuurlijk de ‘klik’ met heel veel auteurs en organisaties bij de creatie van Alfabetboeken.

Wij doen dit ook met veel plezier vanaf het moment dat Het Talentalfabet het daglicht zag tijdens de boeklancering bij De Baak in Noordwijk. En vanuit de gedachte ‘Practice what you preach’ is de rolverdeling bij het tot stand laten komen van Alfabetboeken, afgestemd op onze eigen talenten:

Richard begeleidt vanuit zijn kennis, kunde en ervaring als projectleider de alfabetboek-projecten, coördineert de online en offline exposure, is de aanjager om zaken tot stand te laten komen en schrijft waar mogelijk zelf natuurlijk mee. Daarnaast voert hij samen met Pieter de redactie. Wil je meer over Richard weten? Klik dan hier.

Pieter houdt zich, vanuit zijn jarenlange ervaring als journalist en redacteur bij een dagblad, bezig met de redactie, het begeleiden van auteurs met tips en trucs, de contacten met leveranciers algehele ondersteuning van het boekproject. Gezien zijn brede interesse en omdat schrijven in zijn bloed zit, schrijft Pieter meer dan regelmatig mee aan de titels die worden uitgegeven. Wil je meer over Pieter weten? Klik dan hier.

Meer weten?

Heb je ideeën, suggesties of concrete plannen voor het schrijven van een Alfabetboek? Neem dan contact met ons op. Of het nu om je eerste stap gaat of dat je al een tijdje ‘op reis’ bent: je kunt altijd even met ons sparren.

De Alfabetboeken is een idee dat is uitgebroed door Richard van der Lee en Pieter Taffijn. Gedreven ondernemers met een passie voor schrijven, community’s, samenwerken en kennis delen.

Neem contact op met Richard voor meer informatie. Richard is bereikbaar via 06 55347562 of door te mailen naar info@organileren.nl