Wat is de relatie tussen een egel in winterslaap, talentmanagement, medewerkers en organisaties? Lees de blog over de argumenten die ervoor zorgen dat dromen verdwijnen en organisaties die krijgen wat ze verdienen.

De winterslaap

“Tijdens de winterslaap kruipt een egel weg, rolt zich op en gaat starten met de winterslaap. Hartslag, lichaamstemperatuur en longfunctie gaan op een laag pitje. Er zijn niet zoveel zoogdieren die dat de egel nadoen.”

Bovenstaande tekst kwam ik een tijd geleden tegen in artikel van Natuurmonumenten. De eerste gedachte die bij mij opkwam is dat ik meer dan voldoende ‘zoogdieren’ herken die het gedrag van de egel vertonen, namelijk medewerkers.

Idealen, dromen en het verdwijnen van passie

Over het algemeen komen medewerkers organisaties binnen met idealen en dromen. Voor sommigen gaat het om ambitie in relatie tot een mooie loopbaan en geld verdienen, voor anderen om het plezier in het werk en weer anderen willen door hun werkzaamheden een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de wereld.

Degenen die hun dromen niet weten te realiseren of in dit geval hun talenten niet weten te benutten vinden het echter na verloop van tijd lastig organisaties te verlaten of zelfs intern de stap te maken naar een andere functie. Argumenten die worden genoemd zijn voldoende voorhanden; het zijn onzekere tijden; ik weet wat ik heb; ik heb zulke fijne collega’s; ik weet niet wat ik anders zou moeten gaan doen; ik heb geen specifieke talenten; et cetera. Allemaal prima argumenten alleen gaat dit vaak wel ten koste van de eigen passie, het talent en de idealen. Veel medewerkers die op deze manier denken doen zichzelf en hun omgeving tekort.

Het gevolg van dit alles is dat de werkzaamheden na verloop van tijd worden verricht op basis van automatismen en zonder passie, dat de betrokkenheid richting de organisatie afneemt, bevlogenheid vervliegt en dat uiteindelijk de individuele talenten ondersneeuwen in de dagelijkse waan van de dag. Hier zie ik de relatie met de winterslaap van de egel.

Natuurlijk is voorgaande gechargeerd, zijn er voldoende medewerkers die hier bewust voor kiezen en weten ook voldoende medewerkers hun talenten wel te gebruiken en te ontwikkelen. Er is echter een groot arsenaal aan menselijk potentieel dat op deze manier verloren gaat en dit mogen medewerkers en organisaties zichzelf aanrekenen.

Ook organisaties zijn nog aan het slapen!

In dit geval is de uitspraak de volgende uitspraak zeer toepasselijk:

Je krijgt wat je verdient

Organisaties zijn namelijk in grote getale in dezelfde winterslaap gesukkeld. Binnen organisaties vliegen woorden als bevlogenheid, passie en betrokkenheid tegenwoordig namelijk als warme broodjes over de zogenoemde toonbank. Allemaal leuk en aardig alleen zeggen woorden niets en gaat het uiteindelijk om daden. Het gaat er om dat organisaties talentontwikkeling niet zien als kostenpost en wel als opbrengstencomponent. Door te investeren en de juiste aandacht te geven aan het ontwikkelen van individueel talent worden termen als betrokkenheid, passie en bevlogenheid werkelijkheid, wat ook naar voren komt uit diverse onderzoeken.

Laat de lente aanbreken!

Kortom, medewerkers, managers en bestuurders binnen organisaties, wanneer komen jullie uit de winterslaap? Ga aan de slag met talentmanagement door te investeren in het ontwikkelen van het aanwezige individuele talent. Laat weerstanden varen en zorg nu eindelijk eens voor het aanbreken van de spreekwoordelijke lente Het resultaat zal verrassend zijn!

*Deze blog is eerder gepubliceerd op Retentiemanagement.com en HRnetwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.