Lees over een positieve boodschap in mindere tijden. Besluitvormers en HRM binnen organisaties, kom van het warme pluche af, toon leiderschap & ondernemerschap en durf te investeren in talent!

Minder positieve berichten

In tijden dat het slechter gaat hebben mensen de neiging vrij negatief naar de toekomst te kijken. Op zich logisch gezien de stand van zaken van de economie, de onbetrouwbare politiek en natuurlijk eerdere ervaringen. Vanuit deze optiek is het vaak voor werknemers maar ook werkgevers een tijd van kommer en kwel totdat de betere tijden weer aanbreken. Kijk gewoon eens naar onderstaande ‘koppen’, die afkomstig zijn van diverse nieuwssites, en het zou zomaar kunnen dat de minder positieve gedachten over de persoonlijke en collectieve toekomst worden bevestigd;

  • Kwart meer bedrijven en instellingen failliet (Nu.nl)
  • Werknemer kan te weinig over ambitie praten (Express.be)
  • Bij bank- en verzekeringsconcern ING verdwijnen 2350 banen (NOS.nl)
  • De voorgenomen inkorting van de WW van het kabinet Rutte 2 (Nu.nl)

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit het dagelijkse nieuws van de afgelopen weken en in dit geval het topje van de ijsberg. Je zou zelfs de vraag kunnen stellen of er sowieso wel positief nieuws te melden is voor werknemers en werkgevers. Gelukkig zijn er ook positieve berichten te lezen waaronder de volgende tweet naar aanleiding van een onderzoek dat onlangs verscheen op internet:

41% van de werknemers gaat op banenjacht zodra de economie aantrekt

Fysiek wel maar mentaal niet

In het onderzoek van Unique wordt namelijk bevestigd dat door veel werknemers wordt nagedacht over de toekomst, in relatie tot werk. Dit is positief want dergelijke bewegingen gaan uiteindelijk leiden tot de verandering van organisaties, die wenselijk en noodzakelijk is in een veranderende samenleving. Conclusie: Wat velen al signaleerden is dus werkelijkheid aan het worden. In gedachten zijn complete volksstammen werknemers al lang bezig met beweging en vertrek alleen willen zij nu logischerwijs nog geen risico lopen. Het gevolg is overigens wel dat veel werknemers binnen organisaties fysiek aanwezig zijn maar mentaal niet meer of veel minder! Volgens mij is dit laatste niet zo positief voor organisaties en uiteindelijk het gevolg van het niet willen geven van aandacht aan het ‘boeien’ van werknemers en hun talenten. Over gemiste kansen gesproken!

Het calimero-gevoel

Het niet acteren op de huidige en komende verandering kunnen de besluitvormers in de ivoren torens zich zeker aanrekenen, maar bijvoorbeeld ook de HR-professionals. HRM zorgt in dit kader namelijk nog te vaak voor onvolledige informatie richting besluitvormers en/of durft niet hard genoeg met de vuist op tafel te slaan, terwijl de noodzaak hoog is. De oorzaak van dit euvel is veelal de wens om de goede lieve vrede te bewaren met bijbehorend gedrag dat lijkt op het calimero-gevoel van ‘ik ben klein en zij zijn groot’. Jammer want de wereld vraagt juist nu om daadkracht! Natuurlijk, er zijn ook voorbeelden waarin het wel goed gaat, alleen is de olievlek in de BV Nederland nog niet groot genoeg. Wat echter niet is gaat wel komen!

De redenen voor de banenjacht

De redenen waarom werknemers op banenjacht gaan wordt helaas niet genoemd in het artikel maar je hoeft geen genie te zijn om het beeld in te vullen. Het kan bijvoorbeeld liggen aan de verbetering van de financiële beloning maar ook om de invulling van een betere work-life balance, waarbij organisaties die niets doen met Het Nieuwe Werken als strategisch hulpmiddel zichzelf in de vingers (gaan) snijden. Een andere belangrijke oorzaak kan te maken hebben met het gegeven dat de huidige cultuur binnen nog teveel organisaties star en intern gericht is en er sprake is van dictatoriaal gedrag van managers, waardoor het aanwezige talent niet tot zijn recht komt. Natuurlijk kunnen werknemers ook gewoon uitgekeken zijn op een bepaald werkveld door gebrek aan uitdaging of zoeken zij iets dat beter past bij de persoonlijke droom.

Allemaal oorzaken die positief stemmen. Wanneer namelijk de economische zon weer een beetje gaat schijnen in de BV Nederland en ook de BV België is het gevolg van dit alles namelijk dat er veel beweging gaat komen op de arbeidsmarkt en is het voor organisaties een must om de structuur te transformeren van star en intern gericht naar flexibel en klantgericht. En dit is een trigger voor de noodzakelijke verandering van het totale ‘systeem’ en het vrijmaken van het potentieel van complete werknemerspopulaties.

Recruiters gaan het nog druk krijgen

Een andere positieve bijkomstigheid is dat organisaties, die nu het lef hebben te investeren in talent en daarmee dus ook vaak de corporate branding expliciet vorm (willen) geven, direct nadat de economische zon weer gaat schijnen de vruchten gaan plukken van het reeds aanwezige ondernemerschap. Ondernemen is immers ook tegen de stroom in durven te gaan en investeren in het menselijke potentieel is daar een duidelijk voorbeeld van in deze tijd, waarin het snijden van kosten op dit gebied helaas tot kunst is verheven.

Visie en ondernemerschap wordt dus beloond want de beweging die op gang gaat komen zal zorgen voor een meer dan gemiddeld aanbod van gemotiveerde en getalenteerde werknemers voor ondernemende organisaties. Hierdoor is een optimale match realiseerbaar tussen de organisatie, klant en werknemer en heeft de concurrentie, die druk bezig was met re-actief slapen, het nakijken. Recruiters die voor deze organisaties werken gaan het druk krijgen, gezien het bovengemiddelde aanbod van talent. Ja, en de recruiters die worden ingeschakeld door de organisaties die langzaam wakker worden krijgen het ook druk maar gaan, hengelen in een lege zee. Dit alles onder de noemers ‘Je krijgt wat je verdient’ of ‘Eigen schuld dikke bult’.

Bouw aan een duurzame toekomst

Kortom, besluitvormers en HRM. Kom van het warme pluche af, toon leiderschap en ondernemerschap maar vooral;

Investeer nu in talent!

Het is nog niet te laat en het debacle van kwalitatieve en kwantitatieve schaarste is te voorkomen. Sterker nog, gezien de toekomstige beweging is er geen reden te bedenken om niet te investeren in talent en te bouwen aan een duurzame toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.