De boekbespreking over het boek ‘Leidinggeven zonder omwegen | Doen wat werkt”, geschreven door Joan de Winne en Hilde Clement. Interessant en een aanrader voor startende leidinggevende.

Een nieuw boek over het altijd interessante onderwerp leiderschap ligt op de stapel recensie-exemplaren. In dit geval het boek Leidinggeven zonder omwegen met de aansprekende ondertitel ‘Doen wat werkt’, geschreven door de Belgische auteurs Joan de Winne en Hilde Clement. Na veel boeken te hebben gelezen over dit onderwerp is altijd de vraag wat een nieuwe titel toevoegt aan het bestaande assortiment? Om hier direct een antwoord op te geven: dit boek is een meer dan nuttig naslagwerk voor ervaren leidinggevenden en een prima inspiratiebron voor startende leidinggevenden.

Leesbaarheid

Het boek leest zeer gemakkelijk weg en dat is een pluspunt op zich, want dit is bij boeken over dit onderwerp wel eens anders. Theorieën van bekende en minder bekende denkers op het gebied van leiderschap worden afgewisseld met voorbeelden van doeners uit de praktijk van alledag. Los hiervan lees je tussen de regels door de ruime ervaring van beide auteurs wanneer het gaat over leiderschapsontwikkeling en dit wordt vertaald in diverse praktische tips en tools.

Doelgroep

Veel onderwerpen die worden beschreven, zijn voor de meer ervaren leidinggevenden niet onbekend. Is het niet vanuit de herkenbaarheid uit de praktijk dan wel vanuit de kennis die is opgedaan tijdens opleidingen en trainingen. Op zich ook geen punt want dit zorgt wel weer voor het opfrissen van de aanwezige kennis, wat soms zorgt voor de niet uitgesproken gedachte ‘Oh ja, dat is zoals het zat’. Vooral voor mensen die net zijn begonnen in een leidinggevende functie is het boek interessant gezien de onderwerpen die aan bod komen, zoals leiderschap, communicatie en feedback.

Inhoud

“Er is geen eenduidige formule voor de beste aanpak” is een uitspraak die in één van de laatste hoofdstukken van het boek naar voren komt. Een waarheid als een koe. Immers, ieder mens is anders en gaat dus ook op een andere wijze om met het geven van invulling aan leiderschap of de beoordeling hiervan. En dan hebben we het nog maar niet over de verschillen qua organisaties waar mensen mee te maken hebben en andere factoren.

Wat mij in minder positieve zin verraste was het geregelde gebruik van de term baas. Dit zal echter een ‘allergie’ van persoonlijke aard zijn. Los hiervan is het boek gevoelsmatig nog teveel vanuit de ‘traditionele organisatie-setting met hiërarchische kleilagen’ geschreven, terwijl er op dit gebied toch wel het een en ander gaande is en dat is een understatement :-)

De rode draad die duidelijk naar voren komt in het boek is de relatie tussen het ontwikkelen van leiderschap en de omgeving. Denk hierbij aan het belang van samenwerking en teamvorming maar ook de negatieve invloed die uit groepsprocessen kan voortkomen en daarmee impact heeft op de ontwikkeling van mens en organisatie.

Leesadvies

Het boek Leidinggeven zonder omwegen van Joan de Winne en Hilde Clement is zeker een aanrader voor de startende leidinggevende. Maar ook voor de meer ervaren leidinggevende, die behoefte heeft aan een korte inspirerende opfriscursus zonder hiervoor weer een dag in conferentieoord door te moeten brengen, is het boek een prima alternatief. Het boek komt bij mij in ieder geval in de boekenkast te staan.

*Deze boekbespreking is geschreven voor Managementboek