Wat is de relatie tussen de gang naar de supermarkt en het ontwikkelen van het talent van werknemers? Lees over een warm welkom voor talent en het voorkomen van verspilling.

De wekelijkse boodschappen

Je kent het wel! Je staat in de supermarkt voor de wekelijkse boodschappen. Nadat de rij is opgelost haal je eerst alle boodschappen uit de kar en stapel je deze op de te kleine loopband. Nadat de boodschappen snel langs de scanner zijn gehaald, kan alles weer terug in de kar. Eigenlijk een enorm inefficiënt proces met verlies van tijd. Dit alles overigens vaak in het gezelschap van een jongedame of jongeheer die de uitdrukking ‘Welkom klant’ niet op het gezicht heeft staan en gezellig kletst met een collega die bij een andere kassa zit. Dit alles is een beetje jammer, af en toe zelfs frustrerend, maar geeft gelukkig ook inspiratie voor deze korte blog!

Warm welkom voor talent

Eigenlijk is bovenstaande namelijk niet zoveel anders wanneer het gaat over talentontwikkeling binnen organisaties. Gewoon even creatief zijn en zie in deze situatie de boodschappen als talenten van werknemers en degene aan de kassa als de leidinggevende.

Je wilt als werknemer de eigen talenten loslaten, maar nadat deze snel zijn ‘gescand’ door de leidinggevende volgt veelal het ‘weer’ inpakken en wegwezen. De talenten passen namelijk te vaak niet in de traditionele denkwijze van leidinggevenden en zijn soms zelf een aantasting van de comfort-zone. Sterker nog, de leidinggevende zou zo maar kunnen denken dat de werknemer slimmer is dan de leidinggevende zelf en dan is er vaak een probleem. Oops, dat willen we toch niet want het past niet bij het ego en kan natuurlijk niet de bedoeling zijn! Kortom, een warm welkom geven aan de talenten van werknemers, die niet passen in de standaard patronen en functies, is voor veel leidinggevenden nog steeds lastig. ‘Dank je wel’ zeggen zit in dit kader nu eenmaal niet in de genen en creatief denken al helemaal niet.

Verspilling van talent van werknemers

Als je deze lijn in beeldvorming overigens zou doortrekken met de leidinggevende, in relatie tot de kassa, dan is volgens mij de uiteindelijke rekensom dat er door de huidige handelswijze altijd sprake is van verlies voor veel organisaties aan het einde van iedere dag. Dit is niet zomaar een ‘kastekort’ dat snel kan worden weggewerkt. Nee, ‘Verspilling’ met een hele grote V is dan een beter woord!

Laat de kassa rinkelen

Kortom, een slimme leider omringt zich met werknemers die (op deelgebieden) als het kan nog slimmer zijn en stimuleert en faciliteert het proces van out-of-the-box denken in plaats van de talenten op destructieve wijze te behandelen en niet welkom te heten. Organisaties en leidinggevenden, kom op! Doorbreek het traditionele denken! Laat die kassa nu eens rinkelen! De financiële voordelen van talentontwikkeling zijn door veel onderzoeken aangetoond, dus laat het potentieel van werknemers los en geniet!