Durven wij als volwassenen nog wel af te wijken van de gebaande paden? Een blog over het inspirerende verhaal van twee jongedames die hun talent inzetten om hun dromen te realiseren.

De wandelende spiegels

Ik mag mij gelukkig prijzen met drie geweldige dochters, die ik ook wel eens mijn wandelende spiegels noem. Zij zijn namelijk in staat mij doorlopend, (on)bewust en glashelder te laten zien wat mijn eigen beperkingen zijn als volwassene in werk en privé. Dit zorgt geregeld voor hilarische momenten en wijze lessen. Lessen die ik op geen enkele onderwijsinstelling voor volwassenen kan leren. Lessen die zorgen voor waardevolle reflectie en persoonlijke groei. Een tijd terug werd dit weer eens duidelijk en ik neem jullie graag mee in een staaltje ‘out-of-the-box-denken’.

Een ontwerpwedstrijd

Enige tijd geleden kwam er van Scouting Nederland een mail binnen voor één van mijn dochters (Destijds 10 jaar). Er was een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waar alle scouts in Nederland tussen de 7 en 18 jaar aan mee konden doen en de opdracht was:

Ontwerp een sanitair-gebouw voor het nieuwe scoutinglandgoed in Zeewolde van Scouting Nederland.

Nu was mijn eerste gedachte: wat is nu de uitdaging van het ontwerpen van een sanitair-gebouw? De beelden die gelijk bij mij opkwamen waren de onhygiënische vierkante gebouwtjes, die op veel kampeerterreinen staan en voorzien zijn van slechte verlichting en een saaie maar functionele inrichting. Eigenlijk een plek waar je als volwassen bij denkt dat je er niet echt wilt rondlopen. Maar ja, dat was mijn beperkte gedachte als volwassene!

Saté-prikkers en papiersnippers

Dit waren echter niet de denkbeelden van mijn dochter en een vriendinnetje en vol enthousiasme gingen zij aan de slag. Een week lang werd door twee meisjes van 10 en 11 jaar naar hartenlust en in goed onderling overleg geplakt, getekend, geknutseld. Dit met het gevolg dat de woonkamer geregeld vol lag met onder andere potloden, papiersnippers, saté-prikkers en allerhande hulpmiddelen die nodig waren om een maquette te maken. Hierbij was geregeld sprake was van een slalom-parcours in de woonkamer en andere hachelijke momenten, wanneer ik weer eens bijna bovenop een onderdeel van het bouwsel stond.

Out-of-the-box

Uiteindelijk was het bouwwerk klaar. Wat ik zag was een doos met uitsteeksels, kleurtjes, een wc-rol en touwtjes. Na een uitleg van de jongedames werd duidelijk dat zij zich niet hadden laten belemmeren door het gebruikelijke, namelijk een vierkant gebouw. Nee, zijn waren volledig out-of-the-box aan de slag waren gegaan met het realiseren van hun droom. Het resultaat was een een sanitairgebouw, gecombineerd met regenwateropvang, zonnepanelen, een glijbaan en klimwand aan de buitenzijde met daarbij vanaf de top van de klimwand ook nog een tokkelbaan. Dit alles duurzaam, avontuurlijk, uitdagend en ook nog eens realiseerbaar. Althans, dit laatste volgens de jonge architecten in de dop!

Een mail met 9 bijlagen

Ik keek hier naar en had ernstige twijfels over het idee. Immers, een klimwand en tokkelbaan passen toch niet bij een toiletpot en een aantal douches. Maar oké, ze hadden een mooie week gehad en lekker geknutseld, dus waarom zou ik mijn beperkte gedachten als volwassene delen. Naar mijn gevoel was het ontwerp niet uitvoerbaar, alleen wil je kinderen niet graag teleurstellen! Toch? Foto’s werden gemaakt en samen met de uitleg die door de dames was geschreven, werd een mail met 9 bijlagen verzonden naar de jury.

Het bleef even stil……….

Daarna bleef het een aantal weken even stil en ik was om eerlijk gezegd de hele wedstrijd al vergeten. Op enig moment stond de maquette nog steeds in de woonkamer en ik eigenlijk zoiets van ‘moet dat ding niet weg’, waarbij mijn gedachte eerder uitging naar de vuilcontainer dan naar de slaapkamer. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. De jury, die ging over de beoordeling van meer dan 75 ontwerpen, had namelijk een betere kijk op wat realiseerbaar, creatief en uitdagend is. Dit met het gevolg dat de jongedames de geweldige boodschap ontvingen dat het ‘bouwsel’ is gekozen tot één van de twee winnende ontwerpen!

Een verbaasde vader

Een verbaasde en vooral hele trotse pappa zat de mail te lezen en was stil. Dit in tegenstelling tot mijn dochter, die de rest van de dag als ongetemde Marsupilami door het huis sprong van blijdschap. De week daarna kwam de de architect langs en inmiddels hebben de jongedames ook uitleg mogen geven aan Koningin Maxima, tijdens de opening van het nieuwe scouting landgoed. Het bouwwerk aan de voormalig staatssecretaris Dijksma en is mijn dochter inmiddels ook al bij een architect uit mijn netwerk op bezoek geweest voor een gedachtewisseling.

Laat je niet beperken, gebruik jouw talent

Moraal van het verhaal: durf als volwassene eens verder te denken dan je eerste gedachte. Laat je niet beperken door ervaringen of reeds ingekleurde beelden! Wijk af van gebaande paden, gebruik jouw talent en durf te dromen. En dit geldt niet alleen in privé maar helemaal wanneer het gaat om werken binnen organisaties. Het maakt het (organisatie)leven een stuk leuker!

Estelle, dank je wel voor deze wijze les en de inspiratie!

Een hele trotse en nog steeds nagenietende vader

*De foto is afkomstig uit het magazine van Scouting Nederland