Wat hebben kennis, hiërarchie, verbinding en invloed met elkaar te maken? Lees in deze blog meer over het antwoord en de relatie met ruimte durven geven en het gezamenlijk realiseren van dromen.

Invloed

Invloed, je leest er steeds vaker over. Er zijn zelfs bureaus die hier hun corebusiness van hebben gemaakt, waarbij wordt gesproken over invloed 3.0. Maar wat is het invloed nu eigenlijk. In De Dikke van Dale staat het volgende:

Uitwerking van een gebeuren, een zaak, een persoon op iets of iemand anders.

In deze blog beschrijf ik mijn beelden wanneer het gaat over invloed en de items hiërarchie, kennis en verbinding en sluit ik af met een vraag.

Hiërarchie

Neem het uitoefenen van invloed vanuit het hiërarchische model. Natuurlijk is deze manier van denken en doen nog steeds aanwezig binnen samenleving en organisaties, maar verandering op dit gebied is duidelijk zichtbaar. Burgers nemen bijvoorbeeld steeds vaker het initiatief om hun leefomgeving zelf vorm te geven, wat ook naar voren kwam uit dit document van de VNG. Dus niet meer reactief wachten op lokale bestuurders, maar vanuit de gezamenlijkheid initiatieven ontplooien en invloed uitoefenen.

Of neem (tijdelijke) organisatievormen, waar hiërarchie in de vorm van managementlagen veelal ontbreekt. Deze ontwikkeling op het gebied van anders organiseren is geen uitzondering meer. Denk hierbij nationaal aan een Finext, een organisatie die zich bezighoudt met Management & ICT-consulting. Internationaal is de online schoenenverkoper Zappos een voorbeeld, in combinatie met de term zelfmanagement. Beide organisaties zijn zeer succesvol zonder de traditionele stapeling van managementlagen. En zo ontstaan er dagelijks nieuwe samenwerkingsverbanden die hiërarchisch organiseren laten voor wat het is en een andere kijk hebben op invloed.

Kennis

En dan het uitoefenen van invloed, voortkomende uit kennis door ‘geleerdheid’. Ook deze vorm van invloed is duidelijk tanende. Een voorbeeld van hoe het anders gaat, is Wikipedia. Door de verbinding en onbaatzuchtige inzet van velen kan iedereen die over internet beschikt kennis vergaren en is dit niet meer voorbehouden aan een selecte groep mensen. Dit past ook in onze veranderende tijd, waarbij het niet meer gaat over hoeveel kennis je beschikt. Nee, het is tegenwoordig net zo belangrijk te weten waar de kennis is!

Verbinding

En als laatste wat ik zelf zie als een onmisbaar item wanneer het gaat over invloed. Uit de hiervoor beschreven items en de betekenis komt samenvattend in mijn beeldvorming namelijk één term naar voren:

Verbinding

Je kunt immers pas invloed uitoefenen wanneer er verbinding is. In dit geval verbinding tussen mensen in de vorm van persoonlijke relaties, waarin ruimte geven en nemen een belangrijke rol speelt. Maar ook verbinding door het realiseren van een gezamenlijke droom of een gezamenlijk doel. Invloed vanuit verbinding heeft hierbij alles te maken met het durven overbruggen van verschillen en het samenbrengen van denkwijzen. Daarom past het deze blog te eindigen met een vraag, vooraf gegaan door de citaten van twee invloedrijke mensen, die de kloof in denk- en doe patronen in een roerige tijd zonder geweld konden overbruggen. Zij beïnvloedden hier in het verleden velen mee en doen dit feitelijk nog steeds.

Een ware leider legt een besluit niet op, maar zorgt ervoor dat mensen het zichzelf opleggen. – Nelson Mandela

 

Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren. – Mahatma Gandhi

De vraag

De vraag: hoe geef jij invulling aan het realiseren van verbinding om gezamenlijke dromen te realiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.