Heb jij het lef om bevlogen te zijn? Ook als leidinggevende of professional met een andere rol? Of wacht je op de volgende ‘hype’? Lees over leiderschap, bevlogenheid en vooral LEF tonen.

Een bevlogen minderheid

Je zult het lef maar hebben als leidinggevende! Het lef om engaged of – om de Nederlandse term te gebruiken – bevlogen te zijn. Je weet dan dat de kans groot is dat je behoort tot een minderheid binnen organisatieland. Althans, dat kwam een tijd terug naar voren uit een artikel dat werd gepubliceerd met de welluidende titel Only 35% of U.S. Managers Are Engaged in Their Jobs.

Voorbeeldgedrag

En wanneer je deze uitkomst koppelt aan het belang van voorbeeldgedrag van leidinggevenden binnen organisaties, dan zal duidelijk zijn dat dit ook effect heeft op het totale niveau van bevlogenheid binnen organisaties en dan specifiek de traditionele organisatie, waar nog veel leidinggevenden in allerlei soorten en maten rondlopen.

Wachten op de volgende hype

Toch is dit raar want al een aantal jaren wordt binnen organisaties gesproken over bevlogenheid en zijn de leiderschaps- en cultuurveranderingsprogramma’s, waar dit punt aan de orde komt, niet aan te slepen. Los hiervan worden allerlei als paddenstoelen uit de grond geschoten onderzoeks- en adviesbureaus op het gebied van bevlogenheid ingeschakeld. Daarnaast barst het www uit zijn voegen van de informatie over bevlogenheid en worden verkiezingen georganiseerd met namen als ‘Beste werkgever’, ‘Great Place to Work’, waarbij onderwerpen als werkplezier, bevlogenheid en goed werkgeverschap een belangrijke rol spelen bij de beoordeling. En toch is ondanks al deze inspanningen het effect blijkbaar nog onvoldoende en kunnen we met een gerust hart wachten op de volgende hype, die wordt gezien als het panacee voor alle uitdagingen waar organisaties voor staan.

Iets te makkelijk

Oké, het voorgaande klinkt wellicht niet al te positief. En natuurlijk is het heel gemakkelijk om het gebrek aan bevlogenheid binnen organisaties alleen te wijten aan de welbekende organisatiehark. Of te wijzen naar de command & control-cultuur binnen organisaties met leidinggevenden die fungeren als spreadsheet-fundamentalisten en niet meer weten hoe ze een echt gesprek moeten voeren. En dan naast dit alles niet te vergeten stafafdelingen die zichzelf als het centrum zien waar alle organisatorische intelligentie huist om de zaken goed te laten verlopen, wanneer het gaat om Menselijke Bron Management oftewel HRM. Nee, dat is in deze iets te eenvoudig!

De vraag

Het is namelijk heel eenvoudig om te wijzen naar anderen en vooral niet naar jezelf te kijken, al is dit natuurlijk volkssport nummer 1 binnen organisatieland. Maar beantwoord de volgende vraag nou eens eerlijk als (tijdelijke) medewerker in welke rol of hoedanigheid dan ook:

Hoe bevlogen ben ik zelf in mijn werk?

LEF

Bevlogen zijn begint bij jezelf en vraagt van vele mensen nogal wat. Bevlogenheid tonen hangt namelijk vaak samen openstaan voor andere denkbeelden, het verlaten van de comfortzone en de veilige kaders die zijn gecreëerd en/of het genieten van de vele mooie ontwikkeling die plaatsvinden binnen organisaties. Dit mooie ontwikkelproces start met het lef om keuzes te maken. Vanuit LEF als acroniem daarom drie tips om individueel werk te maken van bevlogenheid.

L = leiderschap

Deze blog begon met de bevlogenheid van leidinggevenden of het geconstateerde gebrek hieraan. Dit hoeft echter niet direct een probleem te zijn. Immers, leidinggevenden of managers zijn niets meer en niets minder dan termen die geplakt zijn op functies binnen de organisaties en maken slechts een beperkt onderdeel uit van de totale organisatie-populatie. Deze termen staan los van leiderschap, wat relevant is omdat binnen de opkomende nieuwe organisatievormen deze formele functies een beperkte rol zullen spelen en roldenken in belang zal toenemen. Denk hierbij aan de setting van Fuzzy of vloeibaar organiseren, zoals bijvoorbeeld beschreven in het artikel Vloeibaar Organiseren? Onontkoombaar!

Los hiervan is leiderschap in deze ook de keuze durven te maken om de eigen talenten te ontwikkelen en te benutten met als doel een bijdrage te leveren aan het realiseren van de droom van de organisatie waar je op dat moment als individu werkzaam bent. Dit vraagt om het achterlaten van gedrag dat van oudsher is ingeslepen en om het maken van keuzes over waar jij het beste tot je recht komt. Immers, bij een organisatie die niet past bij jouw talenten is het lastig om bevlogen te zijn of te blijven.

Tip: vraag jezelf af of jij wel binnen de juiste organisatie(s) werkt en zo niet, breng dan in kaart waar je wel naar op zoek bent. Denk hierbij niet in onmogelijkheden en laat denkbeeldige grenzen los. Het is tenslotte nog geen realiteit. Ga vanuit deze kennis op zoek naar de uitdaging en rol die bij jou past en bij jouw talenten en die zorgt voor Fun met een grote letter F.

E = Energie

Bevlogen mensen stralen energie uit maar het is natuurlijk van belang dit te doseren anders kan het brandende haardvuur wel eens omslaan in een heel klein waakvlammetje. Probeer daarom zoveel mogelijk de activiteiten uit te voeren die energie genereren, waarbij het natuurlijk een utopie is te denken dat het leven alleen bestaat uit leuke dingen doen. Hierbij geeft het aanwezige talent houvast.

Tip: breng jouw talenten in kaart door middel van een top-3. Vraag aan jouw omgeving waar jouw talenten liggen, waar jij echt goed in bent. En daarnaast zijn er ook meer dan genoeg talentenscans via internet verkrijgbaar om dit goed in beeld te brengen. Het kost niets en gaat veel werkplezier en bevlogenheid opleveren.

F = Focus

Iets doen is soms al lastig genoeg maar volhouden helemaal. Bevlogenheid is nooit op eenzelfde niveau te houden net als een ontwikkelpad geen rechte lijn is, maar kronkelig met ups en downs. Hier horen tegenslagen bij, versnelling en al het andere dat je niet verwacht en invloed kan hebben op jouw bevlogenheid. Blijf echter wel het einddoel voor ogen houden en dat is het realiseren van jouw droom, jouw stip aan de horizon. Stuur op basis hiervan bij. Kortom, focus!

Tip: maak voor jezelf op weekniveau een thermometer in de vorm van een horizontale lijn op papier met een Y-as van -10 tot + 10. Geef je iedere week een cijfer in relatie tot jouw bevlogenheid en werkplezier en leer van de uitschieters. Op die manier realiseer je succesvol en bevlogen jouw dromen.

Succesvolle mensen hebben vaak geen betere ideeën; ze hebben het lef om ze uit te voeren. – A. Malraux

*Deze blog is eerder gepubliceerd op Managementimpact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.