Binnen organisaties zijn heel veel waardevolle cadeautjes aanwezig. Lees de blog over Sinterklaas, organisatie-hoofdpieten en de roe, talent en een onverwoestbaar geloof in een positieve uitkomst.

Gezien de aanwezigheid van een aantal deugpieten in huis volgde ik in het verleden iedere dag het Sinterklaasjournaal. Natuurlijk, dit was niet geheel vrijwillig maar om eerlijk te zijn wel leuk, zeker wanneer je ziet wat het effect is. Alleen al het meeleven van kleine deugpieten met de problemen van Sinterklaas en zijn vrinden is boeiend om te zien en zorgde bij mij vaker wel dan niet voor een grote glimlach.

De portemonnee trekken

Het gevolg van de avonturen van Sinterklaas was meestal wel dat ik de portemonnee extra mocht trekken, want Sinterklaas is in het verleden door foutjes van een aantal Pieten vaker wel dan niet tijdelijk enigszins armlastig en ‘support’ was nodig. Gelukkig was dit altijd tijdelijk en liepen de avonturen van Sint en zijn vrinden altijd goed af. Het is overigens maar goed dat de deugpieten nu niet meer geloven in een oude man, die op een paard over de daken gaat. Zij hoeven zich dan ook niet meer af te vragen hoe de cadeautjes in hun schoen terecht komen. Dit aangezien wij geen schoorsteen hebben en de voordeur op slot zit 🙂

Hoofdpieten die de roe hanteren

In de grote mensenwereld zit het helaas iets anders in elkaar. Geloof in een goede afloop op allerlei gebieden is in deze tijd lastig te vinden. Mensen zijn nog geregeld onzeker over hun toekomst en alle onheilstijdingen via de media leveren hier helaas geen bijdrage aan. Ook binnen organisaties is dit gevoel duidelijk waarneembaar, waardoor geregeld een angstcultuur is ontstaan. Dit voor zover deze cultuur al niet aanwezig was door het veelvuldig gehanteerde Command & Control-leiderschap. Fouten maken mag helemaal niet want stel je eens voor wat dan de gevolgen zijn op individueel niveau. Naast dit alles zeggen de zogenaamde hoofdpieten binnen organisaties ook dat er geen geld is! De consequentie is dus dat veel moet, niets kan en alle creativiteit, innovatie en het aanwezige andersdenkende talent de tent uit wordt geslagen met behulp van de ‘roe’! De problemen van de echte Sinterklaas vallen hierbij in het niet, al zien kleine deugpieten dit toch iets anders.

Talent = Waarde

Het punt is dat het uitdrukken van waarde in euro’s niet altijd noodzakelijk is. In tegenstelling tot de echte Sinterklaas, hoeven de hoofdpieten binnen organisaties, die in het verleden door slechte beslissingen veel geld zijn kwijtgeraakt, zich namelijk helemaal geen zorgen te maken over de aanwezigheid van waardevolle cadeautjes. Deze zijn namelijk in groten getale aanwezig alleen is het een kwestie van durven uitpakken en de koers van de stoomboot te verleggen. Er is namelijk talent genoeg beschikbaar, in de vorm van de vele werknemers die organisaties bevolken. Sterker nog, als al het aanwezige talent op de juiste waarde wordt geschat en ingezet volgen de euromunten vanzelf en kunnen de hoofdpieten weer rustig verder slapen of kijken naar een andere uitdaging. Het vergt echter durf om toe te geven dat op dit gebied in het verleden verkeerde of geen beslissingen zijn genomen en hier nu wat mee te gaan doen!

Een onverwoestbaar vertrouwen!

Maar als de durf om koers te wijzigen toch aanwezig is, volgt gelijk een nieuwe uitdaging. Bij veel hoofdpieten komt op dat moment namelijk gelijk de ‘hoe-vraag’ om de hoek kijken en hier ligt vaak het probleem. Nu, voor de slimme-pieten onder ons hierbij de verwijzing naar een gratis cadeautje om vorm te geven aan het ‘Hoe’ en te starten met het uitpakken van het grote cadeau genaamd ‘TALENT’. Lees als cadeautje de eerder gepubliceerde blog Het behandelplan talent: 5 stappen om te komen tot vitale organisaties en ga aan de slag. Door talent te ontwikkelen en benutten creëer je als organisatie waarde en hiervoor zijn in het begin geen schoenen vol met muntjes nodig maar wel visie, vertrouwen, creativiteit en doorzettingsvermogen. Neem daarbij een voorbeeld aan de eerder genoemde deugpieten; Zij hebben een onverwoestbaar geloof en vertrouwen in een positieve uitkomst en dat zou voor iedere volwassene toch niet anders moeten zijn! Dus wacht niet tot 5 december dit jaar of volgend jaar want het moment is voorbij voordat je het weet en als je niets doet dan is de zak met cadeautjes op het verkeerde moment leeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.