Communiceren op basis van ‘de kunst van het luisteren en spreken’ is nog geen gemeengoed binnen organisaties. Lees over leiderschap, echte gesprekken en het afschaffen van de moetjes van de HR-cyclus.
Geïnspireerd worden! Voor de één is dit door het gedrag van een leidinggevende, voor de ander een situatie met vrienden, kinderen of familie. Weer anderen worden continue geïnspireerd door alle dagelijkse dingen die gewoon om hen heen gebeuren, zoals het zien van een fladderende vlinder of het geluid van de golven van de zee.
Vandaag in de auto, bij het nadenken over een nieuwe blog, werd ik in ieder geval geïnspireerd door muziek. Op de terugweg naar huis hoorde ik namelijk op de radio een nummer met daarin de volgende tekstregels:
Do you think you are better off alone. Talk to me.
Even om dit te vertalen vanuit mijn eigen belevingswereld naar de wereld van leiderschap binnen organisaties; bij de eerste zin heb ik het beeld van leidinggevenden in traditionele organisatie-harken, die slechts denken aan het eigenbelang en niet het belang van klanten, medewerkers en organisatie. Feitelijk zijn dit degenen die bijdragen aan een minder positief imago van leidinggevenden op het gebied van leiderschapsstijl. Jammer, want hierdoor lijden de goeden onder de kwaden.
De kunst van horen en luisteren
Deze imagovorming heeft echter ook te maken met het gedrag dat dagelijks door leidinggevenden wordt vertoond in relatie tot de zin ‘Talk to me’. Leiderschap heeft namelijk alles te maken met communiceren en dat is iets dat nog te weinig of beter kan worden uitgevoerd binnen organisaties. Communiceren op basis van ‘de kunst van het luisteren en spreken’ en dus niet vanuit standaard eenrichtingsverkeer over resultaten, KPI’s en wat er allemaal niet goed gaat. Ik raak in ieder door dit gedrag niet geïnspireerd en zo zijn er velen met mij.
De managementterm ‘Euhhhh’
Stel jezelf in dit kader eens de vraag:
Wanneer voert een leidinggevende tegenwoordig nog 1 op 1 gesprekken met de mensen die zij of hij mag, moet en vooral wil faciliteren, waarbij daadwerkelijk interesse wordt getoond in de belevingswereld en de ontwikkeling van de talenten van de gesprekspartner?
Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat bij het beantwoorden van deze vraag een langdurige stilte valt, gevolgd door de befaamde en veel gebruikte Nederlandse management-term ‘euhhhh’. In ieder geval worden nog steeds te weinig ‘echte’ gesprekken gevoerd. En als deze al worden gevoerd dan beperkt dit zich meer dan geregeld tot de jaarlijkse cyclus van functionerings- en beoordelingsgesprekken of welke andere naam hiervoor verzonnen is. Het zijn zeg maar de ‘moetjes van de HR-cyclus’ die horen bij het leidinggevende-zijn, welke nog even snel worden ingepast in de ‘drukke’ vergaderagenda. En natuurlijk, ik was iets vergeten. Er zijn namelijk ook nog de voortgangsgesprekken of bila’s die worden ingepland maar deze zijn net zo makkelijk te verplaatsen met een goede ‘smoes’. Dit laatste zal voor veel medewerkers geen onbekend fenomeen zijn. En voor gesprekken buiten de ‘planning’ en de kantooromgeving is al helemaal geen tijd. Een gemiste kans wanneer het gaat over inspireren, wat overigens ook te maken heeft met ‘niet willen’!
Luisteren naar de onderstroom
Nu even naar de inhoud van de gesprekken. Het is duidelijk, in veel gevallen is de kwaliteit voor verbetering vatbaar. Dit onder andere gezien het hoge éénrichtingsverkeer-gehalte en de vaak gehanteerde ‘top-down toon van de muziek’ tijdens het gesprek. Uiteraard wordt dit bij het ontvangen van eventuele ‘feedback’ ontkend en volgt gelijk een verwijzing naar één of ander onderzoek dat binnen de organisatie is uitgevoerd inzake het functioneren van ‘het management’.
Ook uit de anonieme onderzoeken over medewerkerstevredenheid komt te regelmatig niets naar voren. Deze onderzoeken worden namelijk door veel medewerkers gezien als de zoveelste invulexercitie met als doel het pleasen van de organisatietop, waarbij de kwantiteit belangrijker is dan de kwaliteit. In de praktijk gaat het bij dit soort onderzoeken om het invullen van gewenste antwoorden, niet nadenken, zeker niet uitspreken en daarna is de plicht van de medewerker weer voldaan! Wat daarna volgt is een groot hosanna tijdens de managementmeetings en volgen de schouderklopjes voor al weer een ‘goed’ resultaat. Alleen als men het oor goed te luister legt zal uit de onderstroom iets totaal anders naar komen maar wat niet formeel hoorbaar is, is makkelijk te bagatelliseren!
Toon leiderschap en inspireer
Leidinggevenden van vandaag en morgen; Inspireren en het faciliteren van de ontwikkeling van de eigen talenten en de talenten van anderen begint met ‘echt’ communiceren en niet handelen alsof je alleen op de wereld bent! Kortom, maak eens tijd voor een echt gesprek en verbaas je over alle inspiratie die hier uit naar voren kan komen. Daar kan geen vergadering tegenop.
Change your thoughts and you change your world” – Norman Vincent Peale