Lees het verslag van het event Beat the Index met een antwoord op de vraag die voor veel aanwezigen nan belang is: Hoe politici ZZP-ers kunnen helpen of juist niet?

Het minidebat

Wat komt er naar voren wanneer je denkt aan een debat? Verbale oorlog, tegenstrijdige meningen, verhitte discussies, een kloof die groter is dan de Grand Canyon? Het zijn allemaal gedachten die zomaar voorbij kunnen komen. En wanneer dan de aankondiging volgt dat het gaat om een minidebat tussen ‘links’ en ‘rechts’ over het onderstaande onderwerp dan ga je hier als ZZP’er en CBO van TruQu toch even op het puntje van je stoel voor zitten.

Hoe politici jou als (z)zp-er kunnen helpen of juist niet?

De verwachtingen

Een interessant en actueel onderwerp en de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Neem bij dit alles even het volgende in gedachten mee:

  • Plaats van handelen – B. Amsterdam, 2e verdieping
  • Event – Beat The Index (Z)ZP Summer Gathering 2015
  • Temperatuur – Verhit, het is buiten meer dan 30 graden en binnen niet veel lager. De netwerkborrel op de 5e etage lonkt.
  • Aanwezig – Veel (Z)ZP’ers, Freelancers, Starters en personen die zichzelf als ondernemer zien, inclusief de schrijver van deze blog.

En de gladiatoren van ‘links’ en ‘rechts’ in de debatarena zijn:

  • Marianne Poot, gemeenteraadslid Amsterdam namens de VVD met specifieke interesse in werk & inkomen.
  • Henk Wesselo, voorzitter FNV Zelfstandigen en lid van de SER.

De meningen

Het debat begint. Onderwerpen als de afschaffing van de VAR en modelcontracten passeren de revue. De veranderende arbeidsmarkt en de verschuiving van vast naar flex komen uiteraard ook naar voren. En natuurlijk de fiscale plannen van de rijksoverheid. Even een aantal uitspraken van de debaters:

  • Flexibiliteit is al een norm en gaat DE norm worden.
  • Er is sprake van een hybride arbeidsmarkt.
  • Zelfstandigen passen niet binnen hokjes.
  • Er dient wat gedaan te worden aan de schijnzelfstandigen.

Consensus

Los van al deze uitspraken, die door de jaren heen al vaker naar voren zijn gekomen, viel er toch één aspect op. Namelijk dat er feitelijk geen verschil van mening was tussen ‘links’ en ’rechts‘. Kortom, geen verhitte discussies, geen polarisatie, geen schreeuwende debaters, geen diepgaande inhoudelijke discussie. Nee, eenduidigheid was troef. Je zou zomaar kunnen denken dat er over alle besproken onderwerpen vooraf gepolderd is tussen de twee gladiatoren in de debatarena. Dit om te komen tot consensus met als één van de belangrijkste uitkomsten:

Het verlagen van de regeldruk voor ondernemers is noodzakelijk.

Conclusie

Nu, natuurlijk is het mooi te zien dat er in de politiek en bij vertegenwoordigende organisaties mensen rondlopen die het in woord goed voorhebben met de ondernemers in Nederland. Maar dan denk ik bij mezelf: we horen toch al jaren dat ondernemerschap van groot belang is voor de ontwikkeling van BV Nederland. Het is in ieder geval niet nieuw! Waarom gebeurt er dan zo weinig wanneer het gaat om het verlagen van de ‘regeldruk’. Hou het daarom eens niet bij praten en polderen. Niet slechts zoeken naar het compromis. Nee, ga de juiste dingen doen en maak bewuste keuzes.

Uitgaande van dit laatste en de mooie woorden tijdens het debat ben ik benieuwd hoe de debaters Marianne, Henk, politici en andere pleitbezorgers er vanaf komen wanneer de ondernemers in Nederland hen over bijvoorbeeld twee jaar mogen reviewen. Dit met als specifiek onderwerp hun daden en niet slechts de uitgesproken woorden.

Het is niet genoeg te willen: men moet ook doen. — Johann Wolfgang von Goethe

* Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van TruQu.com.