Hoe nieuwsgierig ben jij als professional wanneer het gaat over de ontwikkeling van jouw eigen talenten? Lees over de relatie tussen Aristoteles, leermomenten en je laten verrassen.

Natuurlijk had Aristoteles gelijk!

Wat men moet leren doen, leert men door te doen – Aristoteles

Natuurlijk had Aristoteles gelijk! Het doen is een belangrijk fundament voor het goed functioneren als (zelfstandig) professional. Doen is echter ook iets anders, namelijk leren van fouten en hierdoor te groeien als professional. In dit soort gevallen is bijvoorbeeld een gebrek aan specifieke kennis te verhelpen door trainingen en workshops te volgen. Deze trainingen, in de vorm van vrijwillige deelname of verplicht vanuit bijvoorbeeld de werkgever of overheid, worden door allerhande partijen aangeboden. Maar het kan ook anders. Door bijvoorbeeld een bepaalde periode mee te lopen met collega’s of collega-ondernemers en van deze ervaren rotten de kneepjes van het vak te leren. Het zijn allemaal noodzakelijke en geregeld ook nuttige leermomenten.

Aandacht voor talent

Het punt is alleen dat tijdens deze leermomenten heel weinig aandacht wordt gegeven aan het onderzoeken en ontwikkelen van jouw eigen talenten als professional. En juist dit is van groot belang. Het (h)erkennen van dat ongrijpbare tastbare ‘iets’, wat er voor zorgt dat jij plezier hebt in wat je doet, wat er voor lijkt te zorgen dat het makkelijker gaat, wat er voor zorgt dat je soms stuitert van de energie. Vaardigheden zijn immers aan te leren, maar talent kan zorgen voor al deze gevolgen. Niet dat je hier niets voor hoeft te doen. Nee, dat is niet het geval. Talent ontwikkelen vraagt om tijd, geduld en ook oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar uiteindelijk kan het resultaat hiervan een belangrijke bijdrage leveren aan jouw personal brand, jouw onderscheidende vermogen.

Wees nieuwsgierig

En waar dit alles mee start is ook een vorm van doen. Het doen door aan de slag te gaan met het (h)erkennen van jouw talent(en). Kost het tijd? Ja. Gaat het geld kosten? Dat hoeft niet! Waar het mee begint:

  • Maak eerst een lijst van activiteiten waarvan jij denkt of weet dat je hier goed in bent, waar jij in uitblinkt, wat jou gemakkelijk af gaat.
  • Verdiep je daarna eens in de beschikbare kennis op dit gebied. Op het internet circuleren meer dan voldoende tips van allerlei deskundigen over wat talent nu is, hoe je dit in kaart brengt en wat je hier mee kan doen. En als je al boeken koopt dan is Ontdek je sterke punten, geschreven door Marcus Buckingham, zeker aan te bevelen.
  • Scherp daarna de eerder gemaakte lijst aan.
  • En wanneer je dit allemaal zelf hebt gedaan…. vraag dan eens om feedback en input aan de mensen in jouw (zakelijke) omgeving en laat je verrassen.

En gedurende dit gehele proces is één ding van belang: wees vooral nieuwsgierig.

Laat je verrassen

Dit is een eerste aanzet om jouw talenten in beeld te brengen. Daarna is het een kwestie van leren en doen, waarbij vooral het doorlopend vragen om feedback een belangrijke rol speelt. Conclusie: maak dus niet de fout dat je niets met je talenten doet en laat je verrassen.

Men moet niet alleen talent hebben, men moet ook het talent hebben, het te gebruiken. – William Moore

 

*Deze blog is eerder geschreven voor TruQu.com