Eigenaarschap tonen staat los van de positie in de organisatie. Lees over een bekend rolmodel en de aanwezigheid van inspiratiebronnen in de directe omgeving.
Moeiteloos
Wanneer het gaat over persoonlijk eigenaarschap zijn er naar mijn gevoel meer dan voldoende inspirerende personen op deze aardbol aanwezig die onderscheidend zijn. Zij combineren schijnbaar moeiteloos zaken als ondernemerschap, klantgerichtheid en het nemen en geven van verantwoordelijkheid in hun dagelijkse doen en laten.
Niet alleen bekende rolmodellen
En natuurlijk hoeven dit niet alleen bekende rolmodellen te zijn. Ik ontmoet geregeld en vooral tot mijn geluk en genoegen mensen die persoonlijk eigenaarschap laten zien in woord en daad. En het mooie hiervan is dat dit zeker niet voortkomt uit allerlei gesprekken over competenties, die gedetailleerd in organisatiehandboeken of managementboeken staan beschreven.
Kijk eens rond
Nee, wanneer ik dit achteraf bekijk is het boeiende dat deze mensen, in de rol van collega’s, vrienden, zakelijke gesprekspartners, et cetera, persoonlijk eigenaarschap laten zien zonder dat zichzelf daarvan bewust te zijn. Hierbij valt ook op dat een groot aantal van deze mensen niet in een leidinggevende rol of staffunctie werkzaam zijn en ook geen drie-letterige functietitel op hun visitekaartje hebben staan. Wat ik in deze mee wil geven is eigenlijk heel eenvoudig:
Kijk eens goed rond in jouw eigen (werk) omgeving en laat je verbazen.
Een bekend voorbeeld
Maar natuurlijk mag een bekend voorbeeld en een inspiratiebron voor velen, wanneer het gaat over persoonlijk eigenaarschap, niet ontbreken in deze blog.
For a successful entrepreneur it can mean extreme wealth. But with extreme wealth comes extreme responsibility. And the responsibility for me is to invest in creating new businesses, create jobs, employ people, and to put money aside to tackle issues where we can make a difference. – Sir Richard Branson
Op school kon Sir Richard Branson zijn aandacht er niet bijhouden, wat mede werd veroorzaakt door dyslexie. Op zijn zestiende jaar is hij begonnen als ondernemer en zette hij zijn ‘handicap’ in als wapen. Inmiddels heeft Branson het geschopt tot een meer dan bekende ondernemer, avonturier en inspirator voor velen.
* Deze blog is onderdeel van een serie van 10 blogs over eigenaarschap binnen organisaties. Klik hier voor de andere blogs uit de serie.